a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.
Image Alt

Rol vader

Tips

voor aanstaande vaders

Voor aanstaande vaders kan de bevalling zwaar zijn omdat het vaak nachtwerk is. Maar het meest zware is om te zien dat je vrouw pijn heeft en je daar zelf niets aan kan doen. Maar dit is niet helemaal waar. Als vader kan je namelijk wel iets doen, daarom een aantal tips.

zoveel mogelijk ontspannen

De eerste fase van de bevalling begint rustig. Zorg ervoor dat er een ontspannen sfeer in huis is. Dit bevorderd namelijk het proces van bevallen en zo sparen jullie energie voor het zwaardere werk wat komen gaat.

Blijf luisteren

Een vrouw die aan het bevallen is, is vaak in zichzelf gekeerd, dit is volkomen normaal. De meeste vrouwen weten goed te vertellen wat zij wel en niet willen. Luister naar je vrouw. Geeft ze bijvoorbeeld aan om even alleen te willen zijn dan kan je dit ook het best doen. Natuurlijk kan je later weer even komen kijken of alles nog goed gaat.

meezuchten

Hoe verder de bevalling vordert hoe heftiger de weeën worden. Het kan gebeuren dat een vrouw in paniek raakt en even niet meer om kan gaan met de pijn. Het is goed dat je haar dan stimuleert de weeën weg te blijven zuchten en haar spieren zoveel mogelijk te ontspannen. Het kan helpen als je voordoet hoe ze moet puffen zodat ze jou als houvast heeft.

verwennen

Bevallen is topsport. Je mag je vrouw op dat moment dan ook best extra verwennen. Zo is het goed voor haar om wat lichtverteerbaars te eten zoals een beschuit of een appel. Een warme kamer en/of kruik helpt bij het ontspannen van de spieren en het opvangen van de weeën. Sommige vrouwen vinden het ook erg fijn als tijdens de wee hun rug wordt gemasseerd, of als je gewoon in de buurt bent.

Hou vol

Als je vrouw het niet meer ziet zitten is het goed dat jij haar opbeurt en haar stimuleert om door te zetten. Hoe heftig de bevalling ook is, je bent niet de eerste die niet meer weet wat hij moet doen. Probeer niet bang te zijn voor wat er gaat komen. Merk je toch dat je misselijk wordt of flauw gaat vallen, geef dit dan op tijd aan, dan kunnen anderen daar op reageren. De gemengde gevoelens van onmacht en spanning maken van de bevalling een emotionele gebeurtenis. Toch verwachten vrouwen heel wat van hun partner tijdens de bevalling. Hij of zij moet kalm en vooral geruststellend blijven. Maar zo gemakkelijk is dat niet. Probeer tijdens een bevalling begrip voor elkaar te hebben. Bespreek van tevoren wat je van elkaar verwacht. Op die manier zijn jullie samen goed voorbereid.