a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.
Image Alt

Vervolgcontroles

Vervolgcontroles

De verloskundige ziet je regelmatig voor een consult om te kijken hoe je zwangerschap verloopt. Je kunt bij ons je gevoelens kwijt, hoe het met je gaat en wat je bezig houdt. Eventueel voeren wij een aantal standaard onderzoeken uit tijdens het consult. Er zijn ook zaken die we met je zullen bespreken zoals het regelen van kraamzorg, de bevalling, borstvoeding en/of flesvoeding. Het stellen van vragen kan natuurlijk tijdens elk consult.

De bloeddruk

De bloeddruk wordt iedere controle gemeten. Deze wordt weergegeven in een bovendruk en een onderdruk (bijvoorbeeld 125/70). Wij letten voornamelijk op het verloop van de bloeddruk. Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk. Het kan wel voor vervelende klachten zorgen zoals duizeligheid. Als we een te hoge bloeddruk meten zetten we extra onderzoeken in zoals de urine controleren op eiwitten. In sommige gevallen zullen we hulp van de gynaecoloog inschakelen.

De groei van de baarmoeder

Het uitwendig onderzoek

Tijdens het uitwendig onderzoek tast de verloskundige met haar handen de buik af. Zo kunnen we nagaan of je baarmoeder en dus je kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Als we je baarmoeder boven het schaambotje voelen luisteren we naar het hartje. Dit kan meestal vanaf drie maanden. Vanaf ongeveer 30 weken zwangerschap gaan we ook de ligging van je kind na. In de laatste weken voelen we ook naar de indaling van het hoofdje in je bekken.

Gewicht

Gemiddeld neemt je gewicht tijdens de zwangerschap met 10 tot 15 kg toe.

Controle frequentie

Hoe vaak controle?

  • Eerste controle bij ongeveer 8 weken;
  • tot 18 weken elke 4-6 weken;
  • van 18 tot 24 weken elke 4 weken;
  • tussen 24 tot 30 weken elke 3 weken;
  • bij 30 tot 36-37 weken elke 2 weken;
  • vanaf 36 weken tot en met de bevalling wekelijks.