a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.
Image Alt

Echoscopie

Wanneer?

termijnecho

Een termijnecho wordt verricht tussen de 10 en 12 weken zwangerschap.
Er wordt gekeken of de zwangerschap intact is (of het hartje klopt).
Of er een eenling of een meerlingzwangerschap is.
Rond de 12 weken kan er beperkt worden gekeken naar afwijkingen bij het kind.

De 20 weken echo

structureel echoscopisch onderzoek (SEO)

De echo wordt verricht tussen 18 en 22 weken zwangerschap.
Het onderzoek is in eerste instantie bedoeld om de open rug op te sporen. Maar er wordt gestreefd om je kindje wordt van top tot teen na te kijken. Er worden een aantal metingen gedaan om te kijken of deze overeenkomen met de duur van de zwangerschap en de organen worden beoordeeld. Wat belangrijk is dat je weet dat niet alles gezien kan worden en er ook afwijkingen gemist worden. Van bijvoorbeeld hartafwijkingen is bekend dat 50% gemist wordt. Ook zijn er afwijkingen die pas later in de zwangerschap zichtbaar worden. Bepaalde afwijkingen zoals bijvoorbeeld doofheid en stofwisselingsziekten kun je niet zien. Er zijn dus beperkingen aan het onderzoek. Een goede echo geeft geen garantie op een gezond kind.
Het voordeel van deze echo is, is dat er veel ontdekt kan worden zonder dat het schadelijk is voor je kind. Bedenk ook bij dit onderzoek goed wat je met een uitslag wilt doen en besef je dat deze echo puur medisch is. Deze is dus niet bedoeld om te kijken of het een jongen of een meisje wordt.

Bij ieder zwangere?

Groeiecho

Deze echo wordt op indicatie gemaakt. Soms is één echo voldoende, soms zijn er twee echo's nodig om de groei te volgen. De verloskundige bepaald of er een indicatie is voor deze echo.

Verschillende soorten echo

op indicatie

Op indicatie kan de verloskundige besluiten dat er een ander soort echo nodig is. Te denken valt aan een echo om de ligging van de baby te bepalen, om te kijken waar de placenta zich bevind of als er andere redenen zijn.