de echo intact
Rond 4 weken zwangerschap (2 weken na de eisprong), zal een urinetest positief zijn, wanneer er sprake is van een zwangerschap. Twee weken later, vanaf 6 weken zwangerschap is het mogelijk om met de echo een hartje te zien kloppen. Op het echobeeld is dan een vruchtzak zichtbaar met een dooierzakje en daarnaast een kloppend hartje. Bij de echo intacte zwangerschap kijken we niet alleen naar het kloppende hartje, we kijken ook of de zwangerschap zich daadwerkelijk in de baarmoeder bevindt. En we beoordelen of het een eenling of meerling zwangerschap betreft.
Bij voorkeur vindt deze echo plaats bij 7-8 weken zwangerschap.
termijnecho
Tussen de 10 en 12 weken zwangerschap zal er een termijnecho gemaakt worden. Deze echo is belangrijk, omdat de uitgerekende datum dan vastgesteld wordt. Dit is de datum waar jij en je omgeving komende tijd naartoe zullen leven. Besef wel dat een baby zich aandient op het moment van zijn of haar keuze. Dit mag vanaf 3 weken voor de uitgerekende datum, tot 2 weken na de uitgerekende datum.
De 13 weken echo
Tussen de 12+3 weken en de 14+3 weken kan je een 13 wekenecho laten maken. De 13 wekenecho is onderdeel van een landelijke wetenschappelijke studie. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen kunnen opgespoord worden.
geslachtsecho
Het geslacht van je baby ontdekken is een spannend moment in de zwangerschap. Veel mensen hebben geen sterke voorkeur voor een jongen of meisje, maar zijn wel nieuwsgierig naar het geslacht van de baby. Als extraatje bieden wij een (gratis) geslachtsbepaling aan. Dit geldt alleen voor cliënten die bij ons voor controle komen. Wij doen deze geslachtsecho vanaf 16 weken. Hierbij ligt de nadruk op genieten van en het zien van het vaak bewegende kindje in de buik. En natuurlijk op de geslachtskenmerken die laten zien of de baby een jongen of een meisje is. Als je een kaartje meeneemt kunnen we het geslacht ook opschrijven zodat je deze geheim kunt houden. Maar misschien wil je het geslacht pas bij de geboorte ontdekken. Dit kan natuurlijk ook. De keuze om wel of niet deze echo te doen laten we geheel aan jullie voorkeur over.
structureel echoscopisch onderzoek (SEO)
De echo wordt verricht tussen 18 en 22 weken zwangerschap.
Het onderzoek is in eerste instantie bedoeld om de open rug op te sporen. Maar er wordt gestreefd om je kindje wordt van top tot teen na te kijken. Er worden een aantal metingen gedaan om te kijken of deze overeenkomen met de duur van de zwangerschap en de organen worden beoordeeld. Wat belangrijk is dat je weet dat niet alles gezien kan worden en er ook afwijkingen gemist worden. Van bijvoorbeeld hartafwijkingen is bekend dat 50% gemist wordt. Ook zijn er afwijkingen die pas later in de zwangerschap zichtbaar worden. Bepaalde afwijkingen zoals bijvoorbeeld doofheid en stofwisselingsziekten kun je niet zien. Er zijn dus beperkingen aan het onderzoek. Een goede echo geeft geen garantie op een gezond kind.
Het voordeel van deze echo is, is dat er veel ontdekt kan worden zonder dat het schadelijk is voor je kind. Bedenk ook bij dit onderzoek goed wat je met een uitslag wilt doen en besef je dat deze echo puur medisch is. Deze is dus niet bedoeld om te kijken of het een jongen of een meisje wordt.
Groeiecho
Deze echo wordt op indicatie gemaakt. Soms is één echo voldoende, soms zijn er twee echo's nodig om de groei te volgen. De verloskundige bepaald of er een indicatie is voor deze echo.
op indicatie
Op indicatie kan de verloskundige besluiten dat er een ander soort echo nodig is. Te denken valt aan een echo om de ligging van de baby te bepalen, om te kijken waar de placenta zich bevind of als er andere redenen zijn.
VRAGEN OF EEN AFSPRAAK
Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken met onze praktijk? Vul het onderstaande contactformulier in en geef aan waarmee we jou kunnen helpen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.