a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.
Image Alt

Voeding voor de baby

Kiezen

Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap te overwegen of je borst- of flesvoeding wilt gaan geven. Dit is niet altijd een makkelijke keuze en zal afhangen van eventuele ervaringen, medische voorgeschiedenis en je eigen gevoel. Je kunt ons natuurlijk altijd om advies en/of tips vragen.

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest ideale voeding voor de groei en ontwikkeling van je kind. Het bevat antistoffen die je kind tegen infecties beschermt. Daarnaast zullen bij kinderen van ouders met een erfelijke aanleg voor allergische aandoeningen, minder vroeg en minder hevige klachten ontstaan. Borstvoeding bevat vrijwel alle voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Vrouwen blijken op latere leeftijd een lager risico te hebben op borstkanker en eierstokkanker wanneer zij borstvoeding hebben gegeven. Maar ook direct na de bevalling zal je sneller herstellen wanneer je borstvoeding geeft.

vraag en aanbod

Bij het geven van borstvoeding is vraag en aanbod erg belangrijk. Dat wil zeggen: hoe vaker de baby aan de borst zuigt, hoe meer melk het lichaam gaat produceren. De eerste dagen zal er nog niet zoveel melk door de borsten geproduceerd worden. Dit is niet erg, want de eerste dagen heeft de baby ook nog maar kleine hoeveelheden melk nodig en heeft de baby reserve meegekregen in de vorm van extra vet.

Aanleggen

Het is belangrijk dat de baby vanaf het begin goed aangelegd wordt. Vraag hierbij om hulp van de verloskundige of de kraamverzorgster. Als de baby goed aangelegd is, doet het voeden in principe geen pijn. Het aanhappen kan wel even gevoelig zijn.

Extra informatie nodig?

Enkele goede sites waar je terecht kunt met vragen over de borstvoeding zijn:  La Leche League en op de zorgwijzer

Vitamine K en D

Voor de bloedstolling en de botopbouw in het lichaam heeft de baby vitamine K en D nodig. De lever en darmen van een pasgeborene zijn nog niet rijp en kunnen deze vitamines niet zelf aanmaken. De borstvoeding bevat onvoldoende vitamine K en D, daarom is het nodig om deze vitamines vanaf de achtste dag dagelijks aan uw baby te geven. Na drie maanden kan de baby de vitaminen zelf produceren en kunt u met de toediening van Vitamine K stoppen. Vitamine K en D zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek.

flesvoeding

Als je flesvoeding gaat geven geldt dat alle merken even goed zijn. Let wel op dat het voeding betreft voor baby's van 0-6 maanden. Wanneer er allergieën in de directe familie voorkomen is het belangrijk om hypoallergene flesvoeding te geven. Op de verpakking staat hoe de voeding moet worden klaargemaakt. Het is handig als je vanaf 37 weken vast een pakje kunstvoeding in huis haalt, samen met flessen en spenen. In principe wordt gestart met het geven van 10 ml voeding. Dit wordt per dag met 10 ml opgevoerd, tenzij de verloskundige anders aangeeft. De kraamverzorgster kan je adviseren over de bereiding van de voeding en het geven van de fles. Flesvoeding bevat in tegenstelling tot borstvoeding wel voldoende vitamine K en extra toediening is dus niet nodig.