a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.
Image Alt

Beladvies

Welk nummer?

beladvies

Bel altijd naar de praktijk. Op spreekuurdagen krijg je de assistente aan de lijn. Zij schat de situatie in en zal je zo nodig doorverbinden met de verloskundige die dienst heeft. Op andere dagen, 's-avonds, 's-nachts en in het weekend wordt je automatisch doorverbonden met de dienstdoende verloskundige. Dus blijf aan de lijn.

Wanneer moet je ons bellen als je gaat bevallen van je eerste kind?

Dit beladvies geldt alleen vanaf 37 weken, als je voor die tijd denkt te bevallen moet je ons direct bellen en niet afwachten!

  • Bij twijfel of ongerustheid.
  • Als je gedurende twee uur pijnlijke regelmatige weeën hebt, die iedere 3 minuten terugkomen en ongeveer 1 á 2 minuten aanhouden.
  • Wanneer de vliezen breken en het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald. Ga dan ook meteen liggen.
  • Wanneer je vliezen breken en het hoofdje van de baby wel is ingedaald. Kijk dan naar de kleur van het vruchtwater. Normaal vruchtwater is helder, waterig en soms zitten er wat witte vlokjes in of is het rozig. Overdag bel je de dienstdoende verloskundige. ’s Avonds of ’s nachts hoef je niet direct te bellen maar kun je wachten tot de volgende ochtend of wanneer de weeën om de 3 minuten komen. Is het vruchtwater groen of bruin, neem dan direct contact op met de praktijk. Groen of bruin vruchtwater wil namelijk zeggen dat de baby in het vruchtwater gepoept heeft en hij of zij het misschien benauwd heeft (gehad). Om die reden zal de bevalling in het ziekenhuis onder begeleiding van de gynaecoloog plaatsvinden, zodat de conditie van de baby extra gecontroleerd kan worden. Probeer indien mogelijk een beetje vruchtwater op te vangen of bewaar de natte onderbroek of het kraamverbandje. Zo kunnen we het goed beoordelen.
  • Bij veel helderrood bloedverlies, dat ruimer is dan een menstruatie, dan graag direct bellen. Een beetje helderrood (slijmerig) bloedverlies is normaal.
  • Wanneer je je zorgen maakt of het allemaal niet meer weet.

Wanneer moet je ons bellen als je al eens eerder bent bevallen?

Dit advies geldt alleen vanaf 37 weken, als je voor die tijd denkt te bevallen moet je ons direct bellen en niet afwachten! Het voorgaande geldt eigenlijk ook voor als je al eens eerder bent bevallen. Wel vragen we je om contact op te nemen als je een uur lang pijnlijke regelmatige weeën hebt, die iedere 4-5 minuten terugkomen en 1 minuut aanhouden. Dit is wat eerder dan wanneer je voor het eerst bevalt, omdat de bevalling vaak wat sneller gaat.