a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.
Image Alt

controles

Controles in de eerste week van het kraambed

De verloskundige heeft de medische verantwoordelijkheid over de kraamperiode. Het eerste bezoek zal kort na de bevalling plaatsvinden bij jullie thuis of in het kraamhotel. We bespreken tijdens de visite de controles die de kraamverzorgster bij jullie heeft verricht zoals onder andere het bloedverlies, de involutie (het zakken) van je baarmoeder, de temperatuur van jou en de baby. De voeding intake en het plassen en ontlasting van je baby. Waar nodig doen we zelf aanvullende controles.

Vragen

Tijdens de visite kan je al je vragen stellen en geven we voorlichting en adviezen. In totaal komen we ongeveer 3 keer op visite, verspreid over 8 tot 10 dagen, na de bevalling om te beoordelen of jullie het goed maken. Op indicatie komen we vaker. In principe komen we ‘s ochtends langs, maar we kunnen nooit helemaal zeggen hoe laat we langs komen. Dit is mede afhankelijk van de drukte en of we bij een bevalling helpen. Verblijf je op een ander adres geef dit dan even aan ons door.

Hielprik

Rond de vierde of vijfde dag na de bevalling wordt bij de baby wat bloed afgenomen uit de hiel. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht om een aantal ernstige zeldzame ziektes op te sporen. Snelle behandeling levert belangrijke gezondheidswinst op.
Deelname aan de hielprik is vrijwillig. Voordat de hielprik wordt uitgevoerd, wordt eerst uw toestemming gevraagd. Meedoen aan de hielprik is gratis.

Behandelen

De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of met een dieet. Het is dan ook van groot belang voor de gezondheid van je kind dat je meedoet aan het onderzoek. Deelname is echter niet verplicht! Bij de bloedafname wordt er in het kort een en ander uitgelegd over de test en wordt je gevraagd of je het goed vindt dat het bloed dat eventueel overblijft, gebruikt mag worden voor anoniem wetenschappelijk onderzoek.
Waneer de uitslag goed is, ontvang je geen bericht. Als de uitslag niet geheel duidelijk is, is soms een 2e hielprik nodig. Meestal hoor je dit binnen 2 weken.

Nacontrole

Na de bevalling kan je ons bellen indien je vragen hebt over bloedverlies, hechtingen en overige problemen met betrekking tot je herstel. Als je het fijn vindt, vragen of klachten hebt kan je 6 weken na de bevalling op nacontrole komen. Tijdens deze controle bespreken we hoe alles verlopen is, hoe je herstel is en hoe jullie het nu maken en of je al aan anticonceptie gedacht hebt. Waar nodig zullen we lichamelijk onderzoek verrichten. Het beste kun je zelf een afspraak maken voor de nacontrole met de verloskundige die jouw bevalling begeleid heeft.