De bevalling
De bevalling is te onderscheiden in een aantal fases. De meeste bevallingen beginnen met weeën, 1 op de 10 bevallingen begint met gebroken vliezen. De volgende stappen zijn te volgen binnen het baringsproces. Er is niet precies te zeggen hoe lang iedere fase duurt. Dit is per vrouw, bevalling en situatie anders.
Als je denkt dat je gaat bevallen bel dan
010-4194684
Het ontsluitingstijdperk
Deze periode bouwt zich meestal rustig op. Het begint met wat krampen tot deze geleidelijk overgaan in pijnlijke regelmatige weeën. Weeën komen en gaan en zorgen voor het zachter worden van de baarmoedermond en het openen tot volledige ontsluiting (10cm). Goede weeën komen iedere 3 minuten en duren minimaal 60 seconden.
ontspannen
Laat over je heen komen wat er gebeurd. Probeer zoveel mogelijk te ontspannen en een comfortabele houding aan te nemen, dit is het meest gunstig voor de baring. In deze periode komt de verloskundige langs om te beoordelen hoe de voortgang is en hoe moeder en kind het maken.
Uitdrijvingstijdperk
Deze fase begint met onhoudbare persdrang. Als de verloskundige geconstateerd heeft dat je 10 cm ontsluiting hebt mag je actief mee gaan persen. Gemiddeld is het zo dat als je bevalt van je eerste kind je één uur perst en soms wat langer. Bij een tweede kind is dit korter en gemiddeld is de baby er binnen een half uur. Tijdens de uitdrijving houden we goed de conditie van je kindje in de gaten door regelmatig het hartje te luisteren. Ook kijken we naar de vordering en hoe dat jij het zelf maakt.
Nageboorte tijdperk
Deze periode begint na de geboorte van je kind en eindigt na de geboorte van de placenta (moederkoek). Indien nodig geven we je medicijnen om dit tijdperk vlotter te laten verlopen. Dit is een prikje in het been dat ervoor zorgt dat de baarmoeder goed samentrekt en de placenta, met zo min mogelijk bloedverlies, wordt geboren. Dit tijdperk mag een uur duren, vaak is de placenta er al binnen een kwartier.
Postplacentaire tijdperk
In deze periode zal de verloskundige nog ongeveer 1 tot 2 uur bij je aanwezig zijn. Ze houdt dan in de gaten of jullie het goed maken. Ook wordt er indien dit nodig is gehecht en zal de verloskundige nog van alles uitleggen waar je op moet letten de komende uren en dagen.