a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.
Image Alt

Voeding

Waar moet je op letten?

Voeding en adviezen

Gezonde voeding voor de conceptie en tijdens de zwangerschap is belangrijk voor de gezondheid van de vrouw en haar ongeboren kind. Een gezonde voeding is niet veel anders als voor een niet zwangere. Als je zwanger bent, heb je dagelijks gemiddeld de volgende voedingsmiddelen nodig:
• 5 tot 7 bruine sneeën brood, dun belegd met halvarine en magere vleeswaren of kaas
• Minimaal 2 ons groenten
• 2 stuks fruit
• 3 tot 4 aardappelen of pasta, ongeveer 75 gram vlees, bij voorkeur de magere soorten, of vleesvervanger. Probeer minimaal 2 keer per week vette vis te eten, dit is goed voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby
• 1 eetlepel margarine of olie voor de bereiding van de warme maaltijd
• 2 tot 3 glazen melk of andere melkproducten
• Minimaal 2 liter vocht.

Wat kan een zwangere beter laten staan?

Rauw vlees

Rauw vlees,Toxoplasmose
Toxoplasmose is een parasiet die voor kan komen in rauw vlees, op rauwe groenten en in de ontlasting van katten. Als een zwangere vrouw geen afweer heeft tegen deze parasiet kan een infectie met toxoplasmose voor ernstige afwijkingen zorgen bij de baby. Zelf merkt je er niet veel van als je de infectie oploopt, hooguit een beetje grieperig.
Om de kans van besmetting zo klein mogelijk te houden is het goed om de volgende maatregelen te nemen:
• Geen rauw vlees eten zoals filet American en rosbief
• Vermijden van contact met kattenpoep
• In de tuin werken met handschoenen en erna goed je handen wassen (in de tuin kunnen namelijk ook katten komen)
• Groenten extra goed wassen

Cafeïne

Koffie en thee mag je best drinken, alleen wel met mate in verband met de hoeveelheid cafeïne. Een zwangere vrouw mag ongeveer 2 kopjes koffie per dag drinken en 2 kopjes thee. Als een je te veel cafeïne binnenkrijgt kan dit schadelijk zijn voor de baby. Er is een verhoogde kans op een miskraam of een lager geboortegewicht. Drink ook geen energie drankjes omdat deze veel cafeïne bevatten.

Kaneel

Kaneel bevat coumarine, een stof die in hoge dosis mogelijk aangeboren afwijkingen veroorzaakt bij het kind. Hiervoor zijn enige aanwijzingen gevonden, maar er zijn te weinig onderzoek gegevens dat deze schadelijkheid vastgesteld kan worden; men kan het echter ook niet uitsluiten. Veiligheidshalve wordt geadviseerd tijdens de zwangerschap matig te zijn met kaneel. Een stuk appeltaart op zijn tijd kan geen kwaad en mag je dus gewoon eten.

Rauwe melkproducten en vacuüm verpakte vis

Listeria is een bacterie. Een infectie tijdens de zwangerschap met deze bacterie is zeldzaam maar wel ernstig voor de baby als de moeder geen afweer heeft. Een besmetting loopt meestal via voedsel en om deze kans zo klein mogelijk te houden wordt er aangeraden geen rauwe melk te drinken. Rauwe melk komt direct van de koe en kan verwerkt zijn in sommige kaassoorten. Let op de verpakking op de woorden: Au lait cru. Als dit erop staat, is de kaas van rauwe melk gemaakt. Kaas die van gepasteuriseerde melk gemaakt wordt, kun je wel gewoon eten. Dit geldt ook voor schimmelkazen gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Vacuüm verpakte rauwe vis kan je als zwangere vrouw beter laten staan. Denk hierbij ook aan gerookte zalm. Ook kan je beter geen paling eten omdat hier veel gifstoffen inzitten. Het is goed om geen kant-en-klaar salades en producten die langer dan 12 uur na de bereiding worden gegeten laten staan.

Niet teveel vitamine A

Vitamine A is er in twee vormen, retinol en bètacaroteen. Te veel van retinol kan schadelijk zijn. Retinol zit voornamelijk in lever, het wordt dan ook afgeraden om lever tijdens de zwangerschap te eten. Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen leverproducten mag zoals leverworst of paté, één boterham per dag hiermee kan geen kwaad.

Drop

Drop bevat de stof glycyrrhizine die de bloeddruk kan verhogen. Dat wil niet zegen dat je helemaal geen drop mag eten, af en toe een dropje kan geen kwaad. Als je gevoelig bent voor een hoge bloeddruk of er tijdens de zwangerschap last van hebt dan kan je drop beter laten staan.

Aanraders tijdens de zwangerschap

Vette vis

Zoals hiervoor geschreven is dat vacuüm verpakte rauwe vis beter niet gegeten kan worden, is het juist wel goed om vette vis te eten zoals makreel. De vetzuren die hierin zitten zijn goed voor de ontwikkeling van hersenen en het gezichtvermogen van je ongeboren kind. Je doet er dan ook goed aan om 1 a 2 keer per week vette vis te eten.

Foliumzuur

Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van foliumzuur (vitamine B11), nog voordat je zwanger bent, de kans op neurale buisdefecten, zoals een open ruggetje, met 50% vermindert. Tegenwoordig wordt aan elke zwangere aangeraden om in ieder geval foliumzuur te gebruiken vanaf de bevruchting tot de 10e week van je zwangerschap (0.5 mg per dag). Beter nog is om foliumzuur al ruim voor de bevruchting te gebruiken, minimaal vier weken voor de conceptie.

Multivitaminen

Als je multivitamines wilt gebruiken, zorg dan dat je preparaten gebruikt die speciaal voor zwangeren zijn. In principe zijn deze multi-vitamines niet nodig indien je gezond en gevarieerd eet. In dergelijke preparaten zitten ook gelijk de juiste hoeveelheden vitamine D en foliumzuur, deze hoef je dan ook niet nog eens extra in te nemen.

IJzer en vitamine C

Naarmate de zwangerschap vordert, neemt de behoefte aan ijzer uit de voeding toe. IJzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen, die de zuurstof door je lichaam transporteren. Vrouwen met voldoende ijzervoorraad kunnen de verhoogde behoefte aan. Maar het is niet altijd zo dat je een goede voorraad hebt. Het is dan ook goed om tijdens de zwangerschap gevarieerd en ijzerrijk te eten. Zoals groene groenten, bruin brood en peulvruchten. Om de ijzer opname in je lichaam te bevorderen is het goed om er vitamine C bij te gebruiken. Eet dus een stuk fruit bij je bruine boterham. Zuivelproducten, koffie en thee kan je beter een aantal uur later nemen omdat dit de opname bemoeilijkt.
De verloskundige bepaalde op vaste momenten in de zwangerschap of op indicatie het ijzergehalte in je bloed, ook wel hemoglobine gehalte genoemd. Op deze manier wordt nagegaan of je ijzer niet te laag is. Want een te laag ijzergehalte kan ervoor zorgen dat je bloedarmoede krijgt. Dit geeft vervelende klachten zoals duizeligheid en vermoeidheid.

Vitamine D

Vitamine D is nodig voor de botopbouw van de baby. In principe maken we zelf vitamine D onder invloed van zonlicht. Vrouwen met een donkere huid en vrouwen die weinig buiten komen kunnen een tekort aan vitamine D krijgen in de zwangerschap. Deze vrouwen wordt aangeraden om extra vitamine D in te nemen.