a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.
Image Alt

Zwangerschapsklachten

Zwangerschapsklachten

De meest voorkomende

Aambeien

Een aambei is een spatader rond de anus. Deze kunnen pijnlijk zijn en vervelend jeuken. In de zwangerschap kan het bloed minder makkelijk terug naar het hart waardoor bloed ophoopt. Dit komt door de druk van de zwangerschap op de vaten. Daarnaast zijn ook de vaatwanden wat verslapt waardoor een aambei makkelijker ontstaat. Bij een moeizame stoelgang kunnen de aambeien toenemen en gaan bloeden als er geperst wordt.
Advies: vezelrijk eten (zoals fruit, groente en bruin brood), drink per dag twee liter vocht en beweeg voldoende. Met deze maatregelen blijft de ontlasting vaak wat zachter en komt het iets frequenter. Mochten de aambeien toch zijn ontstaan en heb je er last van, geeft dit dan bij ons aan. Wij kunnen een middel adviseren.

bandenpijn

Bandenpijn voelt als een stekende pijn aan de zijkant van de buik en je liezen. De pijn ontstaat doordat de spierbanden die de baarmoeder dragen uitrekken. Eigenlijk is bandenpijn een gunstig teken want door het groeien van de baarmoeder worden de banden opgerekt. Deze pijn kan de hele zwangerschap voorkomen, maar de meesten vrouwen wennen eraan, waarna de pijn afneemt.
Advies: Probeer plotselinge bewegingen te vermijden, til niet te zwaar en wissel lichaamshouding af.

emotioneel

Vaak brengt zwangerschap vreugde met zich mee. Maar het kan ook zorgen voor een hoop stress. Dit komt omdat er veel veranderingen in je lichaam en leven plaatsvinden. Heb je bepaalde angsten, zorgen of vragen bespreek dit dan gerust met iemand van ons of met mensen uit je omgeving.

Haargroei en pigmentatie

Het groeipatroon van haar verandert in de zwangerschap. Haren groeien sneller en kunnen wat dikker worden. Dit is geheel normaal en het verdwijnt weer na de bevalling. Het lijkt dan alsof je erg veel haar verliest.
In de zwangerschap komt er meer hormoon vrij dat de pigmentatie laat toenemen. Dit is het best te zien aan de donkere streep op je buik die zichtbaar kan worden tussen je navel en je schaambeen. Ook worden de tepels donkerder en kunnen er vlekken ontstaan in het gezicht. Het kan, door de vlekken in je gezicht, net lijken alsof je een masker op hebt. Dit wordt een zwangerschapsmasker genoemd. De vlekken worden erger in de zon en onder de zonnebank, dus let hier mee op.

Harde buiken

Vanaf twintig weken zwangerschap komt het voor dat de baarmoeder soms hard aanvoelt. De baarmoeder is een spier die zo nu en dan samentrekt. Dit is een normaal proces. De harde buiken zijn in principe pijnloos en komen onregelmatig voor. In de laatste weken van de zwangerschap kunnen harde buiken iets vaker voorkomen; ze worden ook wel oefenweeën of voorweeën genoemd en zijn ter voorbereiding op de bevalling. Wanneer je erg regelmatig harde buiken hebt (iedere 10 a 15 minuten die 1 minuut duren), moet je even bellen 010-4194684. Soms is het namelijk een teken dat je het wat rustiger aan moet doen of in het ergste geval de baby te vroeg geboren kan worden.

Jeuk

Bij sommige zwangeren treedt jeuk op tijdens de zwangerschap. Dit komt door het oprekken van de huid door het groeien van de baarmoeder en door de zwangerschapshormonen. De jeuk verdwijnt snel weer na de bevalling. Het is dus onschuldig maar wel een vervelende klacht. Is de jeuk extreem of heb je vreemde uitslag meld dit dan aan een van ons.
Advies: Probeer zo min mogelijk te krabben en was jezelf zonder zeep. Soms kan een koude douche, je huid insmeren met mentholpoeder of gel verlichting geven.

kortademigheid en hartkloppingen

Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam met 25% toe. Doordat er meer bloed is, moet het hart harder werken om al het bloed rond te pompen. Hierdoor heb je meer hartkloppingen per minuut en dat kan je voelen. Door dit mechanisme en door de hormonen kan je soms het gevoel hebben dat je hart overslaat. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken dit is geheel normaal. Al vroeg in de zwangerschap kan je last hebben van kortademigheid door veranderingen in het ademcentrum. Later in de zwangerschap als de baby groeit worden je longen een beetje weggedrukt waardoor het volume verminderd. Door dit afgenomen volume kan je kortademig worden.

maagzuur

Doordat in de zwangerschap de kringspier tussen de slokdarm en de maag verslapt, komt er soms maagsap in de slokdarm. Voornamelijk bij liggen en bukken gebeurt dit. Dit geeft een naar, branderig gevoel. Meestal neemt het toe naarmate de zwangerschap vordert omdat de buik steeds voller wordt en de maag hierdoor in de verdrukking komt.
Advies: eet geen vet of sterk gekruid voedsel, drink weinig koffie en thee, drink weinig sinaasappelsap en frisdranken. Dit voedsel werkt namelijk prikkelend voor je maag. Gebruik een extra hoofdkussen zodat je wat hoger met je hoofd in bed ligt. Je kunt een beetje melk drinken of vla eten om tijdelijk minder last van het maagzuur te hebben. Er zijn ook drankjes en tabletten tegen brandend maagzuur die veilig in de zwangerschap gebruikt kunnen worden.

moeheid

De meeste zwangeren hebben last van moeheid, voornamelijk in de eerste paar maanden speelt dit een rol. Waarschijnlijk wordt de moeheid veroorzaakt door het hormoon progesteron. Maar ook de aanmaak van het vruchtje vraagt veel energie van de moeder. Rond 20 weken zwangerschap voelen de meeste vrouwen zich fitter. Tegen het eind van de zwangerschap kan de vermoeidheid terugkeren omdat het dan lichamelijk zwaarder wordt.
Moe zijn hoort bij de zwangerschap en heeft meestal niets te maken met bloedarmoede. Regelmatig wordt het ijzergehalte gemeten. Valt de waarde onder de grens en heeft dit te maken met ijzertekort dan schrijven we een receptje staal voor (zie ook het kopje voeding en advies, ijzer en vitamine C).
Advies: Geef toe aan je moeheid, ga op tijd naar bed, zorg ervoor dat je gezond en gevarieerd eet en neemt niet te veel hooi op je vork. Blijft de moeheid extreem aanhouden vertel dit dan aan ons.

obstipatie

Door het hormoon progesteron werken de darmen wat trager. De ontlasting blijft langer in de darmen zitten en vocht wordt ontrokken. Daarnaast bewegen zwangere vrouwen vaak minder waardoor de darmen ook trager werken. Tegen het eind van de zwangerschap komen de darmen in de verdrukking waardoor passage van ontlasting ook moeilijker gaat.
Advies: Zorg ervoor dat je veel drinkt (2 á 3 liter per dag) en vezelrijk eet (zoals fruit, bruin brood en groenten). Ook is bewegen goed. Bij ernstige klachten kunnen eventueel laxerende middelen worden gebuikt. Dit gebeurd met mate omdat hier de darmen weer lui van kunnen worden en het probleem dus voor korte duur opgelost wordt.

plassen

Frequent plassen komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Dit komt door de druk van de baarmoeder op je blaas en door hormonale veranderingen. Aan het eind van de zwangerschap kan het ingedaalde hoofdje ervoor zorgen dat je vaak moet plassen omdat deze op je blaas drukt. Ook kan er door het ingedaalde hoofdje wat urine in de blaas achterblijven zodat je moeilijker kan leegplassen. Kantel op de wc je bovenlijf helemaal naar voren en naar achter zodat ook het restje urine weg kan.
Let op: Zwangere vrouwen hebben eerder last van blaasontsteking. Dit komt doordat de urine zoeter is en de urinebuis wat verwijdt is door de hormonen. Hierdoor komen bacteriën makkelijk binnen en kunnen zij door de zoetere urine goed groeien. Mocht je last hebben van frequent, branderig en pijnlijk plassen geeft dit dan aan, aan je verloskundige. Tijdens de zwangerschap hoef je overigens niet altijd deze klachten te hebben, het kan ook een zeurende onderbuikpijn zijn, veel harde buiken of alleen een verandering in frequentie van plassen.

rugklachten, bekkenpijn

Ongeveer 50% van alle zwangeren heeft last van rugpijn. De pijn ontstaat door verandering in houding door het groeien van de baarmoeder. Daarnaast verweekt het kraakbeen een beetje onder invloed van hormonen. Deze verweking is op zich gunstig zodat er een bevalling plaats kan vinden. Dit geldt ook voor de bekkenklachten die zwangeren kunnen hebben. Hierbij is voornamelijk het schaambotje een gevoelige plek. De pijn van bekkenklachten kan uitstralen naar de lage rug en bovenbenen.
Advies: Zware lichamelijke arbeid kan rug- en bekkenklachten verergeren. Bekkenpijn kan verergeren als je, je lichaamsgewicht niet evenredig verdeeld over twee benen. Je bekken raakt dan min of meer uit balans wat pijnklachten kan geven. Vermijd veel vooroverbuigen en het dragen van hoge hakken, veel in dezelfde houding zitten, hangen en leunen want dit is belastend voor je rug en bekken. Wissel je bewegingen af en neem rust als je merkt dat je het zwaar hebt. Fysiotherapie kan helpen omdat de fysiotherapeut je gerichte adviezen over lichaamshouding en oefeningen kan geven. Zwemmen en oefeningen kunnen helpen de spieren te versterken.

spataderen

Een spatader is een ader waarin het bloed blijft staan doordat het minder makkelijk afgevoerd kan worden. Door de bloedophoping zwelt de ader op en krijg je een spatader. Spataderen kunnen ontstaan of, wanneer je ze al hebt, verergeren in de zwangerschap. Dit komt doordat de wanden van de bloedvaten slapper zijn door de hormonen, een zwangere vrouw meer bloed heeft en er een verhoogde druk in de vaten is door vertraagde afvoer van bloed. Deze druk wordt verergerd door de zwaarder wordende buik. Spataderen doen soms pijn en je benen kunnen zwaar voelen. Spataderen kunnen ook op de schaamlippen ontstaan.
Advies: probeer niet met je benen over elkaar te zitten (dit geeft nog meer druk in de benen en de schaamlippen), probeer tijdens een rustmoment op de dag de benen hoog te leggen, vermijd langdurig staan, wandel regelmatig een stukje om de bloedcirculatie te bevorderen, draag geen hoge hakken en doe het voeteneinde van je bed wat hoger (door een kussen onder het matras te leggen). Verder kun je (via de huisarts) speciale kousen dragen die steun aan je benen geven.

spierkrampen

Vooral kuitkrampen komen in de zwangerschap regelmatig voor. Wat precies de oorzaak is, is niet duidelijk. Als je last heb van een kramp trek dan je tenen op richting je scheenbeen. Ga meer water drinken (ongeveer een liter extra). Het gebruik van extra calcium is niet zinvol gebleken.

tandvleesbloedingen en bloedneuzen

Door de zwangerschap raken slijmvliezen zoals in je mond en neus extra doorbloed. Hierdoor gaat het makkelijker bloeden als je, je tandenpoetst of neus snuit. Zorg voor een goede mondhygiëne en laat eventuele tandvleesontstekingen behandelen. Een flinke tandvleesontsteking kan er namelijk voor zorgen dat je kind te vroeg geboren wordt.

vaginale afscheiding

Tijdens de zwangerschap maken vagina en baarmoedermond meer afscheiding aan. Dit komt omdat deze goed doorbloed zijn. Normaal gesproken is de afscheiding reukloos en 'waterig' dik. Wanneer de afscheiding stinkt, een kleur heeft (bijvoorbeeld geel of groen), bloed bevat, irritatie of jeuk geeft, meld dit dan aan ons of je huisarts. Er kan dan sprake zijn van een bacteriële- of schimmelinfectie welke behandeld moet worden.

vocht vasthouden

Het is normaal dat je in de zwangerschap last krijgt van dikkere vingers en voeten; je houdt meer vocht vast. Dit komt doordat er meer vocht in het lichaam zit en dit makkelijker buiten je vaten in het weefsel komt. Daarnaast zorgt het gewicht van de zwangere buik ervoor dat het vocht minder makkelijk terug de circulatie in kan. Vooral met warm weer komt dit vaak voor. Belangrijk is goed te blijven drinken en voeten regelmatig even hoog te leggen zodat het vocht weer wat uit de benen kan zakken. Na de bevalling zal het vocht langzaam weer verdwijnen.
Soms is vocht vasthouden een teken van een hoge bloeddruk. Vaak gaat het dan gepaard met andere klachten zoals hoofdpijn, sterretjes zien en je niet lekker voelen. Wanneer je hier last van hebt, meldt dit dan aan één van ons. Wij zullen dan extra controles uitvoeren.