a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.
Image Alt

Waar bevallen?

Kies je voor

Thuis

Je bevalt thuis in je eigen vertrouwde omgeving en kan doen waar je zin in hebt en gebruik maken van je eigen bad en toilet. Ook je partner zal meer zijn eigen gang kunnen gaan. Hierdoor kan je partner wat afleiding zoeken en voelt hij zich vaak nuttiger en daardoor meer op zijn gemak.

wie erbij?

Bij een thuisbevalling begeleidt een van ons de bevalling en een kraamverzorgster zal ons assisteren. Als het zover is zet dan de verwarming hoger (25 graden). Zorg ervoor dat alle ramen en/of roosters gesloten zijn, en er goede verlichting is in de slaapkamer. De kraamverzorgster zorgt er voor dat na de bevalling alles wordt opgeruimd, je gewassen wordt en je baby wordt verzorgd.

bij problemen

Als er zich problemen voordoen tijdens of na de bevalling dan zal de verloskundige een gynaecoloog of kinderarts bellen en er voor zorgen dat je zo snel mogelijk (indien nodig) in het ziekenhuis komt. Je hoeft niet bang te zijn dat een thuisbevalling minder veilig is. De verloskundige is goed opgeleid om te handelen indien nodig.

A Muslim woman is laying in a hospital bed. She is holding her newborn son in her arms. She is watching over her baby while he sleeps.
Of toch voor het

ziekenhuis

Je kunt er ook voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. Als het ware huur je een verloskamer. De bevalling vindt wel plaats met een van de verloskundigen uit de praktijk en er is een kraamverzorgster aanwezig om te assisteren bij de bevalling. Normaal gesproken komt één van ons eerst thuis kijken hoe het gaat. Als het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan, bellen we het ziekenhuis om door te geven dat we er aan komen. Meestal gaan we gelijk mee. Indien dit niet zo is, spreken we duidelijk met je af wanneer wij naar het ziekenhuis komen.

kosten

Aan een bevalling in het ziekenhuis zijn kosten verbonden. De meeste verzekeringen vragen een eigen bijdrage, informeer dit bij je zorgverzekering. Informeer ook of je zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis. Is dit niet zo dan kan je daar niet gaan bevallen of alleen als je alle kosten zelf betaald. Mocht het zo zijn dat je tijdens de bevalling een gynaecoloog nodig hebt, dan worden de kosten vergoed door je zorgverzekeraar.

wanneer naar huis?

Wanneer de bevalling goed is verlopen en je kind maakt het goed dan ga je vrij snel weer naar huis of naar het geboortehotel, ongeveer na 2 á 3 uur na de bevalling. Ook als je 's avonds bevalt. Beval je s'nachts dan ga je de volgende dag naar huis.

Wat is thuis nodig?

Dit is nodig als je thuis wilt bevallen
Het bed moet op klossen staan in een kamer waar de verloskundige de ruimte heeft om te werken. Kan je bed niet op klossen dan zijn bier- of limonadekratten een goed alternatief. We willen je bed graag op 80cm hoogte.
Een zeiltje op je matras onder het laken
Kraampakket ( vaak aan te vragen bij de zorgverzekeraar)
10 katoenen luiers
2 kruiken met kruikenzakken in de wieg
digitale thermometers voor moeder en baby. (liefst 2 stuks)
1 emmer met een stevige vuilniszak erin voor de was
een afvalemmer
Een tafeltje waar de verloskundige haar spullen op kan leggen
Een ondersteek (po)
Plastic handschoenen
10 grote gazen van 10 x 10 cm
Zorg ervoor dat er voeding en flesjes in huis zijn voor de baby als je flesvoeding wilt gaan geven

Mee naar het ziekenhuis

Vanaf ongeveer 37 weken is het handig om de volgende spullen klaar te hebben staan om mee te nemen naar het ziekenhuis.
Een koffertje om vlot naar het ziekenhuis te kunnen zodat je niet alle spullen nog moet gaan zoeken, denk aan: • Je verzekeringsbewijs en eventueel bewijs van inschrijving waar je wilt gaan bevallen
• Een 1 euromuntje voor de rolstoel in het Ikazia en een 2 euromuntje voor het Maasstadziekenhuis
• Een pyjama, warme sokken enzo
• Ondergoed en eventueel een voedingsbeha
• Ochtendjas
• Slippers
• Kleding voor de baby (rompertje, pakje, sokjes, mutsje)
• Toiletspullen
• Fototoestel, extra batterijen
• Maxicosi met extra omslagdoek